Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αξία του εθελοντισμού και η αλληλεγγύη

Ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για μία κοινωνία με ενεργούς πολίτες και είναι ένδειξη πολιτισμού. Ο δραστήριος άνθρωπος είναι ζωντανό κύτταρο της δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει από νεαρή ηλικία να μαθαίνει πώς «οι εθελοντές αφοσιώνονται σε ένα σκοπό: να βελτιώσουν τον κόσμο που ζούμε. Προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, να καταπολεμήσουν τις αντιξοότητες και τις αδυναμίες. Αποτελούν έμπνευση για το μέλλον όλων μας (Εθελοντισμός «Όλοι για όλους», Εγχειρίδιο ΥΠΕΠΘ)».
Στην Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος «Ο Ενεργός Πολίτης και η Δημοκρατία» εκπονείται και εργαστήρι για τους πρόσφυγες με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές τα προβλήματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, να ευαισθητοποιηθούν για τις αξίες ισότητας και σεβασμού του Άλλου και για να αποκτήσουν συνείδηση της ανάγκης να λειτουργούν ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες  που θα προασπίζονται τις αξίες της Δημοκρατίας. Μέρος, λοιπόν, του εργαστηρίου ήταν η τηλεσυνάντηση με την εθελόντρια του μη κυβερνητικού σωματείου «Κως Αλληλεγγύη» κα. Αντωνία Τζώρτζη. Η κα. Αντωνία Τζώρτζη κατάγεται από τη Σύρο και είναι ιδιωτική υπάλληλος στο Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο TU Delft της Ολλανδίας. Τον περασμένο Οκτώβριο μετέβη στην Κω όπου βοήθησε εθελοντικά στην κατάσταση με τους πρόσφυγες. Πλέον βοηθά τους πρόσφυγες στα camp της Ολλανδίας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μία εθελόντρια που ανιδιοτελώς προσφέρει τη βοήθειά της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Έμαθαν όχι μόνο για τις δυσκολίες, τις ανάγκες, τη ζωή των προσφύγων πριν και μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αλλά και πώς εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο.
Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν οι μαθητές να αναλάβουν δράση και να αρχίσουν να συγκεντρώνουν πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια) αλλά να φτιάχνουν κάρτες με τα δικά τους μηνύματα για τα προσφυγόπουλα που φθάνουν στα νησιά μας.
Αλληλεγγύη, ατομική ευθύνη και συμμετοχή είναι οι αξίες που αναδείχτηκαν από την τηλεσυνάντηση. Αν δεν διαπαιδαγωγούμε με αξίες, τότε δεν υπάρχει διαπαιδαγώγηση. 




04/12/2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσικνίσαμε και στο Σχολείο μας

Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, παιδιά και εκπαιδευτικοί, γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 με χορό, κέφι, τραγούδια και σουβλάκια στην εορτή που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αρχοντοχωρίου! Και του χρόνου με υγεία! Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ  

Τέλειωσε άλλη μία σχολική χρονιά! Καλές Διακοπές!

Με τον καλύτερο τρόπο, με αθλητισμό, αθλοπαιδιές, μετάλλια, κύπελλα, χορό και με τραγούδι αλλά και με το "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ", ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2017-2018 στις 13 και στις 14 Ιουνίου 2018. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο ένωσαν τις φωνές τους και το μπρίο τους αλλά και την ζωντάνια και τη δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών τους, παράγοντας το αποτέλεσμα που φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες. Τα παιδιά και οι γονείς έδωσαν ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, όταν θα είναι έτοιμα να ανεβούν ακόμα ένα σκαλί. Οι δασκάλες και οι δάσκαλοί τους τα αποχαιρέτησαν με συγκίνηση και τραγουδώντας και εκείνοι και χορεύοντας μαζί τους. Τα τραγούδια "Το θαλασσινό τριφύλλι" (Νηπιαγωγείο), "Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα μπλε ", "Ο γλάρος" (Α-Β τάξεις), "Τα μαθητικά τα χρόνια" (Γ-Δ τάξεις), "Όχι, όχι βία" και "Είμαι ακόμα παιδί" (Ε-ΣΤ τάξεις) και το "Αχ Ελλάδα", συ

Μαθαίνοντας εγκεντρισμό

Ο κύριος Ρετούλης στις 29/3 έδειξε στο Σχολείο μας πώς γίνεται ο εγκεντρισμός στα φυτά. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί την επίδειξη που έκανε και ήταν πολύ ωφέλιμη γνώση.