Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

"Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό"

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό".  Η επίσκεψη εντάχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. μάς υποδέχτηκε στις υπέροχες εγκαταστάσεις της στη λίμνη Ζηρού. Αρχικά στην αίθουσα συνεδριάσεων οι μαθητές συμμετείχαν σε μία παρουσίαση για το τι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική και μέσα από την προσομοίωση οι μαθητές κατανόησαν πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες.

 Στη συνέχεια μέσα από το πείραμα συνειδητοποίησαν πως παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα στην ανεμογεννήτρια. 
Έπειτα στον αύλειο χώρο του Κ.Π.Ε. μελέτησαν το φωτοβολταϊκό σύστημα. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μετάβαση στον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λούρου όπου οι μαθητές παρακολούθησαν τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική.
Στο τέλος οι υπεύθυνοι έπαιξαν ένα παιχνίδι γνώσεων με τα παιδιά τα οποία συμπλήρωσαν και φύλλα δραστηριοτήτων. 
Το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και βιωματικό με αποτέλεσμα οι μαθητές να κατανοήσουν τους όρους, να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να καταλάβουν πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και πώς λειτουργεί το φωτοβολταϊκό και ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

1 σχόλιο:

Ηλιακά παιχνίδια είπε...

Σημαντική πρωτοβουλία που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη για την πιό αποτελεσματική εξοικείωση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπράβο!